Hazánk természeti kincsei mindig emlékeztetnek!

Én tavaly óta álltam át fejben a korábbiaknál zöldebb gondolkodásra. Holott mindig is lustának tartottam magam az aktív társadalmi felelősségvállaláshoz. Úgy voltam vele, ez a nagyobb tőkefelhalmozók, mondjuk a cégek dolga, én pedig úgyis fizetem az adót, elég felelősségvállalás az. De vannak pillanatok az életben, amikor az embert néha mélyebben megérinti valami. Mondjuk egy természetközeli élmény lehet ilyen. A feleségemmel mi együtt éltünk át ilyesmit, és sokat változtatott az életmódunkon, például azon, ahogy a kertünkben teszünk-veszünk, ahogy ápoljuk a környezetünket.

A Balaton gyermekkori emlékeim színhelye, de felnőttként már kevesebbszer fordultam meg rajta, mint az “átlag magyar” szokott. Eddig legalábbis így volt. Eddig másként alakult. De az egyik horgász barátom nemrég elhívott párunkat – így engem is, a feleségemmel, friss házasokként – egy balatoni horgászatra, ami olyan hatással volt rám, hogy ráébredtem annak fontosságára: óvnunk kell hazánk természeti örökségét. Azóta itthon szelektíven gyűjtjük a hulladékot, külön figyelemmel a nyár végén a zöldhulladékra. Tudatosabban kertészkedünk – eleve az udvar már nem csak udvar, hanem kiskert, és igyekszünk proaktívan eljárni olyan dolgokban, amikben régebben teljesen passzívak voltunk.

Nem túlzok, az embert néha beszippantja a természet varázsa. Létezik egy BalatonPro nevű, balatoni szolgáltatásokat és természeti, természet-közeli kikapcsolódást szervező vállalkozás, akik segítségével olyan dolgokban részesülhet bárki, amilyenekben mi is részesültünk, az idei nyár végén. Korábban még sohasem horgásztam például, pláne nem vitorlásról. Valamint, az ő segítségükkel olyan oldalát ismertük meg az egyik leghíresebb tavunknak, melybe könnyű beleszeretni. Nélkülük sosem kerültünk volna ilyen lehetőségek közelébe. Hosszú időt eltölteni a tó közepén, kicsit eggyé válni az ottani sajátságos flórával és faunával. Rajtuk, akik a BalatonPro-nál dolgoznak, látszik, hogy mennyire együtt lüktetnek a magyar tenger hullámaival. Irigylésre méltó élet, a Balaton partján élni. főleg egyeseknek naponta kihajózni. Ahogy kérdezősködtem utánuk, megtudtam, hogy sokat látott hajóskapitányoktól kezdve, túravezetőkön át, profi rendezvényszervezőkkel is dolgoznak. Ezért tényleg mindenféle tókörnyéki, vagy a tó lehetőségeit kiaknázó szolgáltatást nyújtanak a szállásbérléstől egy-egy nagyobb társaság megvendégeléséig. A weboldaluk nagyjából mindenről szót ejt, amit róluk tudni kell: BalatonPro – balatonpro.hu.

Ahogy említettem, mi egy pergető horgászatos túrán vettünk részt. Ez egy rövidebb időintervallumú program, ami esetemben csak meghozta az étvágyat, hogy még többször látogassak magam is, egyedülálló hazai tavunk környékére. Vagy magára a tóra, mert nem olyan bonyolult ez, csak meg kell találni a hozzáértőket. A általunk is átélt program például azoknak is élményt jelentő kikapcsolódás lehet, akiknek korábban szintén nem volt köze a horgászathoz. A feleségemnek és nekem sem volt, csak a “vendéglátóinknak”, akik ráakadtak erre a profi “hajóztatási” lehetőségre a BalatonPro-nál. Nem csak horgásztunk és izgultunk a gyakorlottabbak jó kapásáért, de délben be volt iktatva egy tóközépi fürdőzés is a vízitúrába, majd délután érkeztünk vissza a kikötőbe. Ahogy átolvastam utána a weblapjukat, láttam, hogy a BalatonPro összes programjáról elmondható, hogy nem kevésbé izgalmasak és sokszínűek lehetnek azok is! Lehetséges náluk vitorlást bérelni, csak úgy, horgászattól függetlenül, szerveznek leány- és legénybúcsút a tóra és annak partjára egyaránt, szülinapi privát rendezvényt vagy házassági évfordulós eseményt, de nekem, az egyik barátom miatt, aki jövőre készül nősülni, a második dolog lett szimpatikus különösen, a felsoroltak közül. Ezúttal én fogok meglepni a tervek szerint másokat a BalatonPro-val, nem pedig engem tesznek gazdagabbá egy felejthetetlen élménnyel.

Mint oly sok lehetőség, a legénybúcsú is a hosszabb programok közé tartozik, és kicsit kevésbé természet-központú a jellege. Pont a házasságkötés előtt nem véletlenül gyakori sokaknál egy (talán utolsó), igazán nagy volumenű szórakozás, amikor kizárólag önmagunk elengedése a lényeg. Nem a saját házasságomra célozgatok most, és nem akarom úgy beállítani, hogy attól kezdve minden más lesz, de a baráti társaságok jól teszik, ha nem hagyják ki ezt a szimbolikus mérföldkövet. Csak legénybúcsús BalatonPro-csomagból hármat is találtam, kreatív elnevezésekkel: “Jöttünk, láttunk, győztünk”, “Kincs, ami van”, valamint “All day, all night”. Nem tudom, hogy szokták-e változtatgatni a csomagjaik nevét, de nekem ezek kiadós derülést okoztak. És nem igazán mondanám őket drágának, de nem kezdeném felsorolni az árlistát. Kimeríthetetlen minden egyebet illetően is a programválaszték, ezért továbbra is javasolom a weboldal átböngészését. Minden megfizethető, ahhoz képest, hogy mennyire egyedi programokról beszélnünk, de tényleg. Van különbség egy balatoni vízen tartott, és egy otthoni privát buli között…

Az “All day, all night”-csomag, amiben jelenleg meglepetésként gondolkodom, olyanokat tartalmaz, mint: egész napos vitorlás kirándulás csak nekünk, természetesen hajóvezetővel, nem kell nekünk értenünk a vitorlásokhoz. Ezalatt korlátlan italfogyasztás, belépésre és kedvezményes fogyasztásra jogosító karszalagok Siófok legjobb szórakozóhelyeire, és még vacsorát és reggelit is kérhetünk. Tehát látható, hogy a Balaton egyéb idegenforgalmi lehetőségeivel is jól sáfárkodnak. Azt írják, magukon a vitorlásokon is elsőosztályú a (nem csak hajózáshoz szükséges) felszereltség. Meg lehet kreatívan is szervezni tehát a programokat. Készülhetek például a barátokkal együtt egy montázsvideóval is, ami ott, a vitorláson levetíthető. Vagy akár elég elvinni egy pen drive-on a régi, néha-néha elővett közös képi emlékeket, és ez kiváló alkalom a nosztalgiázására. Audio-rendszer és hordozható, akkumulátoros LCD TV is rendelkezésre állnak. Még a saját lánykérésemet is tarthattam volna ilyen körülmények közt, ha hamarabb hallok róluk. Romantikus lett volna, és a feleségem oda van az ilyesmiért, de mi már az esküvőn is túl vagyunk. Sebaj, lesz még lehetőség Balatonon ünnepelni bármit.

Ha végre nem árnyékol be semmit a lassan véget érő járványidőszak, jó kis nyárindítónk lesz a barátainkkal legalább, de ajánlottam már a szüleimnek is a BalatonPro-t, mert ők pedig házassági évfordulót fognak nemsokára ünnepelni. Ahogy az látható, több napos programszervezés is megoldható velük. Cégeknek is, mondjuk csapatépítéshez. A szállást is beleértve, ami lehet egy hotel is, de van olyan program, melynek az alvókabinban történő meghálás is a része egy vitorláson. Apropó, én nem értek a hajókhoz, de a teljes hajóflottájuk végigböngészhető szintén a fenti weboldalon. És ott helyben, on-line lehet ajánlatot kérni a programokra.

Levásárolható ajándékutalványt is vehetünk tőlük, ha nem mi szeretnénk vitorlás programot szervezni másoknak. No pláne, ha mi részt sem veszünk a programon, csak ajándékba adnánk ilyesmit valakinek – különböző értékekben is lehetséges. Akinek pedig van jogosítványa is a hozzáértés mellett, ha minden igaz, nem kell természetesen külön kapitány sem a fedélzetre. Lehet csak magát a hajót is bérelni és irány a balatoni hullámok birodalma! Vitorlázásra fel, és élvezze mindenki a magyar természeti csodák egyik gyöngyszemét, a Balatont, ha már itt van nekünk! Az én új jelmondatom: szeretve óvni – óvva szeretni.