Környezetbarát és spórolhatsz vele: okos megoldás a napelem

Nem csupán a tudatos hulladékkezelés a szívügyem, igyekszem az összes döntésemmel lekicsinyíteni az általam hátrahagyott ökológiai lábnyomot. A zöldhulladékok szakszerű elszállítása vagy kertünkben történő okos felhasználása egy kimeríthetetlen témakör, ám a mai bejegyzésemet egy szintén környezettudatos szolgáltatásnak szeretném szentelni, ez pedig a napelem rendszerek telepítése. Biztosan sokan felkapják a fejüket, és válaszul mondják egy ilyen esetben, hogy a napelem számukra teljes mértékben megfizethetetlen. Éppen ezért a téma kapcsán kitérek a napelem rendszerek telepítéséhez kapcsolódó pályázatokra, mely magánszemélyeknek is elérhető.

Aki vágyik arra, hogy energiafelhasználása tudatos lehessen, és mellőzzön minden károsanyag-kibocsátást, annak vonzó alternatíva a napelem által történő áramtermelés. Ezzel ráadásul a pénztárcánkat is kímélni tudjuk, hiszen a befektetett összeg messze menően megtérül az évek alatt. Aki szeretne tehát megszabadulni a villanyszámlák jelentette kötöttségektől, a havonta érkező nyomasztó csekkektől, és egy környezetbarát, modern energiatermelési megoldást keres, annak ajánlom figyelmébe azt a weboldalt, ahol tájékozódhat a napelemekre vonatkozó aktuális lehetőségekről. Ugyanitt árajánlat kérésre is adódik alkalmunk, amennyiben meghoztuk a döntést, hogy mi is belevágnánk.

Természetesen sokan vannak, akik nem tudják megengedni maguknak a napelem vonatkozásában szükséges egy összegű, hirtelen kiadásokat. Nekik sem kell feltétlenül lemondaniuk a napelemről, hiszen folyamatosan kerülnek napirendre különböző kedvezőbbnél kedvezőbb pályázatok magánszemélyeknek. Tény, hogy szükség van némi önerőre, de mindez bőven megtérül az elkövetkező évek során. A feltelepített napelemek folyamatosan termelik az áramot a napsütéses órákban. Ráadásul nem csupán annyit, amennyire szükségünk van a háztartásunkban, hanem annál sokkal többet.

Hogy mi történik az általunk fel nem használt árammal? Egy hálózatra fog feltöltődni, amiért cserébe a szolgáltató fizetni fog minden esetben. Jól hangzik, igaz? Konkrétabban megfogalmazva, mi magunk is energiatermelővé válunk ez által, és pénzt keresünk a napelem rendszerünk által termelt árammal. Optimális esetben nem kevesebbet és nem többet annál, mint amennyibe kerül a felhasznált áram, hogy a szolgáltatótól kapott csekken nulla szerepelhessen.

A meghirdetett pályázatok magánszemélyeknek sok esetben nem csupán napelem rendszerek telepítésére használhatók fel. Napkollektorok, hőszivattyúk, fűtésrendszerek korszerűsítése, hőszigetelés és bizonyos nyílászárók cseréje is szerepel a program felsorolásában. Rendszerint a pályázatoknak is van egy kifutási idejük és egy anyagi keretük, tehát ezek mindig végesek, de pont ezen oknál fogva újra és újra kiírásra kerülnek. Ezért szükséges folyamatosan tájékozódnunk arról, hogy aktuálisan milyen típusú pályázatok érhetők el magánszemélyek részére. Példának okáért, évekkel ezelőtt is indítottak erre vonatkozó pályázatot, mely vissza nem térítendő módon segítette a napelem telepítésben érdekelt személyeket. Ez viszont már jó ideje nem elérhető, hiszen kifutott pályázatról beszélünk. Idén nyárra viszont beharangoztak egy friss és nemsokára elérhető pályázatot, így valóban érdemes aktívan látogatni az erre vonatkozó platformot.

Némely magánszemélyeknek kiírt napelem pályázat keretein belül akár négy millió forintos támogatás is elnyerhető. Magánszemélyként lehetőséged nyílik pályázni lakossági energiahatékonysági hitelprogram keretében kedvezményes, 0 %-os hitelre, minimum 0,5 és maximum 10 millió forint értékben, saját forrású 10% mellett. Illetve amennyiben még nem járt le a lakástakarékod, akkor arra még mindig lehetőséged adódik megkapni az állami támogatást.

Jómagam mindenképpen úgy vélem, hogy aki csak teheti, az tegye mérlegre a napelemmel kapcsolatos lehetőségeket, hiszen a felsorakoztatott érvek egyértelműsítik a pozitív tényezőket. Magyarország környezeti adottságai tökéletesen megfelelnek a napelemek által megtermelt energia szempontjából. Emiatt nem létezik olyan, hogy a napelem rendszer telepítésével mellényúlhatunk az időjárás miatt.