Mivel nyomtassak?

Hulladékgazdálkodási nonprofit szervezetünknek szüksége lett egy új nyomtatóra. A régi feladta a szolgálatot, és amíg használtuk, addig sem voltunk vele különösképpen megelégedve. Ám elég nehéz eligazodni az ügyben, hogy melyik volna az ideális eszköz. Kérdezgettem a kollégáimat, tudnának-e tanáccsal szolgálni, míg végül az egyikük megadta egy weblap elérhetőségét, ahol elérhető Toner és tintapatron rendelés nyomtatókhoz – eredeti és utángyártott formában. Ő minden alkalommal tőlük rendel az otthoni nyomtatójához festékpatront, és mivel sokat böngészi a weboldalukat, talált egy nagyon hasznos blogbejegyzést náluk, amely pont az én dilemmámra segíthetne választ adni.

Nagyon hálás voltam a könnyen jött információért. El is látogattam a nyomtató alkatrészeket forgalmazó honlapra, és meg is találtam az említett blogbejegyzést. Az olvasható benne, hogy meglehetősen gyakori probléma, hogy valaki nem tudja milyen nyomtatóra is volna tulajdonképpen szüksége. Megnyugodtam, hogy akkor nem vagyok egyedül a problémámmal. Mint írják, számos tévhit is kering a nyomtatókkal kapcsolatban, melyeket a bejegyzés megpróbál helyre igazítani.

Első körben a tintasugaras nyomtatókról tesz említést. Általában ezek tűnnek a legolcsóbb és legpraktikusabb választásnak, mert alkalmasak egyaránt színes képek és dokumentumok nyomtatására. Ennek ellenére azt javasolják a Nyomtatóalkatrész.hu Kft munkatársai, hogy alaposan gondoljuk át, hiszen hiába vonzó az olcsó ár, előfordulhat, hogy a későbbiekben a fenntartási költségek sokkal magasabbak lesznek. A tintapatronok ára elég magasnak tekinthető, ráadásul, ha sokáig nem használjuk a nyomtatót, akkor a nyomtatófej ,,beszáradhat”, és ilyenkor azt cserélni szükséges. Azoknak a személyeknek lehet ajánlott opció, aki gyakran használja például rendszeres fénykép nyomtatásra.

A multifunkciós tintasugaras nyomtatók nagyjából megegyeznek a tintasugaras nyomtatókkal, azzal a különbséggel, hogy az ilyen típusú készülékeket nem csupán nyomtatáshoz van módunk használni, hanem lapolvasóként és fénymásolóként is. Viszont egyáltalán nem ajánlják, helyette ideálisabb egy lézernyomtató vagy akár egy multifunkciós lézernyomtató.

A monokróm lézernyomtatók festékpor segítségével nyomtatnak, és ezek nem tudnak beszáradni úgy, mint a tintasugaras nyomtatók esetében. Ha valaki nem nyomtat rendszeresen, akkor egyértelmű, hogy számára ez lehet az ideális választás. Ráadásul nagyon gyors nyomtatást tesznek lehetővé. Emellett könnyebben javíthatóak, mint tintasugaras társaik. Jelen esetben a színes nyomtatás nem preferált, így annak ajánlható, aki nem nyomtat színesben.

Lézernyomtató esetében is találunk multifunkcionális nyomtatókat, melyek egybeépített lapolvasóval és másolás funkcióval is rendelkeznek. Amennyiben havi pár száz másolást kell megejtenünk, akkor gazdaságosabb, mint ha vennénk erre a célra plusz egy fénymásolót. Nagyon jó választás lehet otthonra vagy akár kisebb irodába is.

A színes lézernyomtatók hasonlóak a monokróm lézernyomtatókhoz működési elvükben, viszont itt a színek igénye miatt egyértelműen több tonerre van szükség. Egy feketére és három alapszínre, melyekből a nyomtató több rétegben képes létrehozni gyönyörű színárnyalatokat. Ezeket elsősorban irodai környezetbe szánják, ahol fontos a kiadványszerkesztés.

Igazán hasznosnak éreztem ezt a bejegyzést, mire a végére értem az olvasásának, már eloszlott bennem a tudatlanság érzése, és úgy éreztem ideális döntést tudok majd hozni. Mindenképpen szerettem volna megvitatni még a munkatársaimmal. Mindenesetre bármelyik nyomtató mellett is tegyük le majd a voksunkat, a Toner és tintapatron rendelés nyomtatókhoz – eredeti és utángyártott formában már gond nélkül elérhető ezen a remek weboldalon.