Nem csak a környezetünkre, önmagunkra is oda kell figyelnünk

Számomra évek óta a lehető legfontosabb topik a környezetvédelem. Nem győzök elégszer írni és beszélni róla, hiszen elmúltak már azok az idők, amikor még széttárhattunk a karunkat, hogy ugyan, mit tehetnénk? Sokan azt gondolják, hogy csak a multikon múlik a bolygónk megmentése, hiszen akkora léptékekben haladva kellene a változás útjára lépnünk, amire mi egyének nem vagyunk képesek, vagyis nem sok vizet zavarnak a törekvéseink. Én ezzel nem értek egyet, szerintem minden apró változtatás számít. Ahogy a tudatosságot népszerűsítő szlogen is hangzik: nekünk nem pár olyan emberre van szükségünk, akik tökéletesen csinálják, hanem sok-sok olyanra, akik napról napra próbálkoznak. Na, nem biztos, hogy pontosan így szól a mondat, de nagyjából ez a lényege. Ma már számos olyan termék van a piacon, aminek a használatát nem tudjuk kikerülni, de ha egy zöld alternatívát választunk, azzal csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat.

Nem kell, hogy mindenki vegán vagy zero waste legyen, de azért valljuk be, ma már a szelektív hulladékgyűjtés édeskevés a fenntarthatósághoz. Ugyanakkor érdemes erről is beszélnünk, és a gyerekeinket a lehető leghamarabb megtanítani a keletkező szemét megfelelő szelektálására. Ha valamit szeretnénk kidobás előtt újra felhasználni, millió DIY-ötlet fellelhető már manapság az interneten, legyen szó wc papír gurigáról, konzervdobozról vagy műanyag flakonról. A zöldhulladékot pedig komposztálhatjuk, de érdemes utánuk olvasni, ugyanis számos zöldség zöldjéről nem is tudjuk, hogy bizony ehetőek, és még a kávézaccnak, tojáshéjnak is vannak ötletes alternatív felhasználási módjai.

Sajnos a túlfogyasztás az egyik legnagyobb probléma. Az egyik legkárosabb ágazat, a divatipar is kénytelen volt szembesülni ezzel, és törekvéseket tenni a zöldebb létformáért, ugyanakkor ez sajnos greenwashinggal is társul. A greenwashing azt jelenti, hogy egy cég zöldnek próbálja mutatni magát látszatintézkedésekkel, jótékonysággal, különböző marketinges húzásokkal, miközben az alapvető működésén nem változtat. Mindez a fast fashion cégekre különösen jellemző – hiába készül egy termék újrahasznosított műanyagból vagy 100% biopamutból, ha a nem fenntartható munkakörülményeken, a termelés mértékén és a logisztikán nem változtatnak. Ezek mellett szerencsére láthatunk pozitív példákat is, ha feltétlen szükségünk van valamilyen ruhadarabra vagy nem tudunk lemondani a vásárlásról a divat szeretete miatt, válasszunk hazai, fenntarthatóbb márkákat!

felepulok.hu

Van még egy téma, amivel véleményem szerint kiemelten fontos foglalkozni, ez pedig a különböző addikciók. Ha csak a környezetünkre figyelünk, de önmagunkra nem, az nem kifejezetten jó taktika. A múltkor böngészés közben találkoztam egy honlappal, ami egy alkoholfüggőknek kialakított programot mutat be. A felepulok.hu módszere a Minnesota-modellre épül, ami az Amerikai Egyesült Államokból indult útjára a huszadik század közepén, hazánkban pedig az 1990-es években kezdett elterjedtté válni az alkoholfüggőség kezelésében. Talán ismerősek lehetnek különböző filmekből, sorozatokból az AA-csoportok és az egyéb anonim támogatói közösségek, pontosan ezek a Minnesota-modell egyik alapkövei.

A társas támogatás szerepe és jelentősége elvitathatatlan az addikciókkal való megküzdés során, hiszen az egyén érzékeny, sebezhető, önbizalma ingatag, énképe sem feltétlen a valós állapotokat tükrözi. Egy ilyen helyzetben viszont megtapasztalhatja, hogy nincs egyedül a problémáival, nehézségeivel, hiszen a csoportülések során megismerheti a sorstársai történetét is. Mindezek mellett a program a társas kapcsolatok erősítését nagy kirándulásokkal, közös étkezésekkel kívánja biztosítani. Az ülések során senki nem ítélkezik, fontos, hogy biztonságos légkörben érezzék magukat a delikvensek. Az elfogadás és a nyitott odafordulás alapvető, ahogyan a szabályok és a napirend szigorú betartása is. E két pólus kiegyensúlyozott hangsúlyával lehet lefektetni azokat az alapokat, amellyel hosszútávon is van kiút a függőségből, állítják a program addiktológiai szakemberei, akik közül néhányan maguk is rendelkeznek saját élménnyel az alkoholizmussal kapcsolatosan.

A program a hozzátartozókra is gondol, ugyanis a család mint rendszer kiemelten fontos része az addikció kezelésének. Nem csak akkor fordulhatunk a felepulok.hu csapatához, ha egyik szerettünknek kívánunk helyet biztosítani a kezelésen, a folyamat során is számíthat rájuk minden családtag. Legyen szó konzultációról vagy az alkoholbetegséggel kapcsolatos információkról, pszichoedukációról, nem hagynak magunkra. Emellett hétvégente van lehetőség hozzátartozói látogatásra, amely a bentlakónak is örömteli pillanatokat szerezhet. Így a munka a központ falain belül és “kívül”, az otthonokban, családi viszonyrendszerekben is zajlik egyúttal.

A honlap nagyon részletes információkat tartalmaz a központ tevékenységéről, így bátran ajánlom mindenkinek, hogy látogasson el a felepulok.hu-ra, ha bármilyen kérdés felmerült benne. A kezdőlap legfelső sávjában rögtön láthatjuk a következő felépülési program indulásának időpontját, és a bekerüléshez szükséges állapotfelmérésre való jelentkezésre alkalmas időintervallumot. A jelentkezésre telefonos úton van mód, a telefonszámokról, e-mailes elérhetőségről és a helyszínekről (három fő helyszín van ugyanis, kettő az állapotfelmérésekhez és konzultációkhoz, egy pedig a felépülési hetek helyszíne) a Kapcsolat menüpont alatt tudhatunk meg többet.

A központ csodás helyszínéről egyébként a főoldalon és a Galéria menüben, külön mappákban találhatunk számos fotót. Még a környék természeti szépségeiből, azaz a lehetséges kirándulási helyszínekből is kapunk egy kis ízelítőt: így nem maradhatnak el a balatoni fotók, a tapolcai Malom-tóról és a Tanúhegyekről készült fényképek sem. A családi felépülési központot lehetőségünk van 3D bejárással felfedezni, ahol a közösségi terek mellett a lakószobákat is megtekinthetjük. Mindez azért is hasznos, mert megnyugtatást ad, ha látjuk, milyen igényes környezetben történik a gyógyulás, míg sok esetben az állam által biztosított feltételek nem ilyen komfortosak. Külön fülön tudunk az állapotfelmérés, az egyéni és családi konzultációk, valamint a 28 napos felépülési program árairól tájékozódni. Ugyanitt részletesen leírják, mit takarnak ezek a szolgáltatások pontosan, mi a lépések sorrendje, mikor dől el, hogy alkalmas-e valaki a 28 napos programra (vagy éppen megfelelő-e a számára az aktuális állapotában).

A weboldalhoz blog is tartozik, amelyet akkor is érdemes végigböngészni, ha csak érdeklődünk a téma iránt, ugyanis számos izgalmas és tanulságos felvetést boncolgat. A cikkek segítenek eligazodni az alkoholizmussal kapcsolatos leggyakoribb kérdések útvesztőjében, a számomra egyik legizgalmasabb írás arról szólt, hogy milyen hatással van a magasan funkcionáló alkoholista szülő a gyermekére. Ha esetleg nem ismerjük a magasan funkcionáló alkoholista kifejezést, ezt a jelenséget részletesen bemutatja egy másik bejegyzés.

Aki nem szeretne sokat olvasgatni, annak örömére a felepulok.hu csapatának különböző médiamegjelenései egy csokorba vannak gyűjtve a “Rólunk” pont alatt. Itt az addiktológiai szakembereket is részletesebben megismerhetjük, ezen felül a “Klienseink írták” fülön felépülő alkoholbetegektől olvashatunk önvallomásokat. Ezek rövidebb és hosszabb, anonim, de mindenképp nagyon személyes írások, amelyek jól tükrözik az átélt élményeket, kihívásokat, hála érzetét. Néhányan a sorstársakhoz is “kiszólnak” és a programban való részvételre biztatják őket.

Mint már futólag említettem, a felepulok.hu alapító családja szintén megjárta ezt a nehéz utat, ugyanis a két férfit, apát és fiát korábban mélyre taszította az alkoholfüggőség. Ugyanakkor számukra egy életcélt is adott, mert így lett belőlük addiktológai konzultáns, illetve pszichológus-jelölt. A feleség – és egyben édesanya – pedig szintén tapasztalt családtagként családteraputa-jelöltként segíti a közös munkát.

A legnehezebb gyakran az legelső lépés: belátni az adott állapotot/betegséget és segítséget elfogadni, kérni a felépüléshez. A központ erre egy komplex megoldást nyújt, ami néhány hét alatt olyan felismerésekhez vezet és olyan eszköztárhoz juttatja a klienst, amelynek segítségével a bentlakás véget érésével és utánkövetéssel boldogulni fog a mindennapok kihívásai és kisértései során.