Zöldhulladék gyűjtéssel és napelem telepítéssel is óvhatjuk a környezetet

Napjainkban sokat hallunk a környezetkímélő alternatív megoldásokról főleg hulladéktermelés és gazdálkodás terén. Én is igyekszem háztartásunkban minimalizálni a hulladékmennyiséget. Vászontáskával, vagy kosárral járok bevásárolni és beszereztem már a zöldségek, gyümölcsök számára is többször használható tasakot. Gyerekeinket is igyekszem így nevelni, 3 éves kislányom is tudja már, hogy melyik típusú hulladék milyen színű edényzetbe kerül és melyek azok a dolgok, amiket a komposztálóba lehet tenni és melyek azok, amelyeket nem.  

Szelektíven gyűjtjük a műanyag palackokat és a zöld hulladékot is. Van egy kis komposztálónk a hátsó kertben, a főzés közben keletkezett zöld hulladék is oda kerül. Ha a férjem lenyírja a füvet, azt is oda szoktuk önteni. Ha pedig nem komposztálható növényeknek termelnek hulladékot, akkor azt elszállíttatjuk. Van 2 nagy diófánk, azokról sok-sok zsák levél jön le ősszel. Ezt mindig el szoktuk szállíttatni.

Emellett sokat olvasok az alternatív energiaforrásokról is, és mindig örömmel fedezem fel, hogy egyre több megoldás létezik és elérhető már a háztartások számára is. Régóta foglalkoztat a gondolat, hogy napelem-rendszert kellene szereltetni családi házunk tetejére. Hogy többet tudjak meg a témáról, mint mindig most is az internetes keresőt hívtam segítségül, ahová beírtam a következő kifejezést: Napelem rendszer családi házra 2021-ben.

Egy nagyon korrekt, összeszedett oldalt találtam, ahol első blikkre minden szükséges információ  rendelkezésemre állt  a napelem rendszer telepítésről. A cikkeket olvasva sok érdekes dolog derült ki számomra a napelemekről, melyekről nem sokat tudtam eddig. Több ponton keresztül vázolják fel az információkat azok működéséről, típusairól, élettartamunkról és megtérülésükről, minden előnyükkel és hátrányukkal együtt.

A napelemek működése nagyon egyszerűen összefoglalva annyi, hogy a napfény eléri az elemeket, amelyek egyenáramot termelnek a sugárzásból. Igenám, de a háztartások váltóáramot használnak. Tehát szükség van egy eszközre, amely az egyenáramot váltóárammá alakítja. Ezt nevezik inverternek. Így használják fel háztartási eszközeink az áramot. A fel nem használt energia pedig vagy visszatöltődik a szolgáltató hálózatára, vagy akkumulátorokat tölthetünk vele, melyet később használhatunk fel. Ez utóbbi attól függ, hogy melyik rendszert választottuk.

Magyarországon a legismertebb és legelterjedtebb rendszer a visszatápláló. Ez azt jelenti, hogy nem függetlenedünk el teljesen a szolgáltatótól. Ha túltermelés lép fel, akkor a fölös, háztartásunk által fel nem használt energia visszakerül a szolgáltató hálózatába. Viszont cserébe, ha keveset süt a nap vagy áramszünet van. Gond nélkül vételezhetjük az áramot tőlük továbbra is. A hálózatba leadott és onnan felvett energiafogyasztás mennyiségének nyomon követésére ad-vesz mérőórát használnak. A hálózatba feltöltött energia után a szolgáltató fizet nekünk, ez éves elszámolás keretei között.

A szigetüzemű rendszer az áramszolgáltatótól teljesen független. A fölösleges, vagyis fel nem használt energia akkumulátorokba kerül ahonnan szükség esetén felhasználható. Hátránya, hogy áramszünet, vagy kevés napsütés esetén, ha kifogy az akkumulátorokból az energiakészletünk, könnyen áramlelátás nélkül maradhat a háztartás. Az akkumulátorok használata miatt pedig használata kevésbé környezetbarát.

A harmadik a hibrid típus, ez nevéből is következtethetően az előző kettő ötvözete, mindkettő előnyös tulajdonságaival bír.

A napelemrendszer.info-nál segítenek kiválasztani a legmegfelelőbb rendszert, figyelembe véve az ingatlan típusát, az egyedi igényeket és az éves áramfogyasztás mennyiségét. Az árszabás teljesen egyedi, előzetes árajánlatot csak azoknak a kérdéseknek a tisztázása után tudnak adni, hiszen minden ingatlan és minden háztartás villamosenergia igénye más és más.

Napelem rendszer családi házra 2021-ben

A napelemrendszer.info oldalról megtudtam még egy nagyon érdekes dolgot. A köznyelv sokszor használja a napkollektor kifejezést a napelemre, de a kettő teljesen más dolgot takar. Annyi csak a hasonlóság közöttük, hogy mindkettő a napenergiát használja. De amíg a napkollektor hőenergiát állít elő, amit vízmelegítésre, vagy fűtésre használnak, addig a napelem egyenáramot termel.

Mivel nagyon meggyőzőnek találtam a honlapon található információkat, úgy döntöttem, hogy ki is töltöm a honlapon található űrlapot. Nem sok időt vett igénybe a folyamat, mert csak néhány adatra volt szükség, illetve a körülbelüli éves áramfogyasztás megadására. Rövid időn belül vissza is hívtak, itt hosszabban elbeszélgettünk, hogy milyen elképzeléseim vannak és itt már több dologról is szó esett. Erre azért volt szükség, hogy minél pontosabb előzetes árajánlatot tudjanak nekem összeállítani.

Ezt követően egyeztettünk egy időpontot, amikor is a kollégák eljöttek elvégezni a helyszíni felmérést.

Majd pár napra rá megkaptam a végleges árajánlatot, amit nagyon kedvezőnek találtam, így el is fogadtam. Most ott tartunk, hogy egyeztettünk egy időpontot, mikor történik majd meg a felszerelés. Nagyon várom már a napot, amikor felkerülhet a napelem a tetőmre.

Ezeket a lépcsőfokokat megjárva lehet napelem rendszert szereltetni egy családi házra 2021-ben.

Én személy szerint nagyon örülök ennek a lehetőségnek, hiszen így már villanyszámlánk sem lesz, vagy ha lesz is, minimális kiadás, így hosszútávon megtérül majd a befektetésem. Ezzel egyidejűleg óvom a környezetet, hiszen alternatív energiaforrást használok háztartásom elektromosáram szükségletének kielégítésére.  

Összegyűjteni nemcsak a zöldhulladékot fogom, hanem a napenergiát is. Csak annyi a különbség, hogy utóbbit nem szállíttatom el.